Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Blog: op z'n Italiaans.

Arthur van Mansvelt

En toen was daar opeens de SDG-obligatie van Enel. Hadden we niet al green bonds dan?

Hoezo behoefte om daar weer een nieuwe variant aan toe te voegen? Zeker nu er op Europees niveau heldere uitgangspunten en regels, taxonomie, worden ontwikkeld, rijst de twijfel of dat dan wel zo’n goed idee is: de vergoeding aan kapitaalverschaffers afhankelijk maken van het behalen van milieudoelen. Eentje in het kader: if you can’t convince them, confuse them?

Da's nog eens SMART

Da's nog eens SMART. Gaandeweg werd ik steeds enthousiaster. Ik zie het als een innovatie die milieubewuste beleggers zal aanspreken. De doelstellingen van Enel zijn zo ambitieus dat Enel ze alleen kan halen door flink te investeren in duurzame energie. De opbrengst gaat dus wel degelijk voor een groot gedeelte naar groene projecten, ook al kwalificeert het niet als een green bond. En vooral belangrijk: net zoals bij een green bond, wordt door een externe partij gekeken of het bedrijf de doelstellingen haalt. Dit is dus ook goed geregeld.Enel is de eerste uitgevende instelling die met dit soort obligaties komt. Het is te vroeg om nu al te zeggen welke kant de markt op beweegt: wellicht geeft een ander bedrijf in de toekomst een “green SDG”-bond uit. Naast de al bestaande green bonds zien we daarom Enel’s SDG-bond als een welkome nieuwe manier van impact investing. Mooi om te zien dat we hebben meegedaan met deze nieuwe lening*. Ciao!


*Deze obligatie kreeg van ons echter niet het label ‘Green Bond’ omdat het niet voldoet aan de huidige voorwaarden van het beoordelingsraamwerk van Achmea IM voor green bonds. Wellicht geven ontwikkelingen in de markt, zoals deze nieuwe vorm van duurzame obligaties, aanleiding om dit raamwerk hierop aan te passen. We moeten daarbij wel scherp blijven letten vanwege het oorspronkelijke doel van green bonds: kapitaal verwerven voor extra investeringen in verduurzaming.


Dit artikel is geen beleggingsaanbeveling, geen beleggingsadvies en ook geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument.