Achmea IM sluit zich aan bij Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF)
Achmea IM sluit zich aan bij Partnership for Biodiversity Accounting Financials
Achmea Investment Management heeft zich, samen met 14 andere financiële instellingen, aangesloten bij het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF). Daarmee gaan we ons actief inspannen voor een gezamenlijke methodiek om de impact van investeringen en leningen op biodiversiteit te meten én te rapporteren. Financiële instellingen kunnen hiermee hun biodiversiteit footprint berekenen en gericht sturen op herstel en bescherming van biodiversiteit.
Arthur van Mansvelt, senior engagement specialist in het MVB-team van Achmea IM is enthousiast over de aansluiting bij het kennisplatform. “Verlies aan biodiversiteit is een groot risico voor de aarde, maar zeker ook voor asset owners. Kennis hierover is echter relatief versnipperd en er bestaat geen uniforme methode om de impact van verlies aan biodiversiteit te kwantificeren. Er kan dus ook moeilijk over gerapporteerd worden, en daarmee krijgt het niet de aandacht die wel noodzakelijk is. Met een gezamenlijke methodiek kunnen we hier aan werken.”
Het Partnership for Biodiversity Accounting Financials is in 2019 geïnitieerd door ASN Bank (onderdeel van de Volksbank), ACTIAM, FMO, Robeco, Triodos Bank en Triple Jump. Achmea Investment Management en veertien andere financiële instellingen sluiten zich daar nu bij aan: ABN Amro, APG, a.s.r. vermogensbeheer, BNP Paribas, De Volksbank, Finance in Motion, FirstRand Group, NN Investment Partners, NWB Bank, Piraeus Financial Holdings, Rabobank en Rathbone Greenbank Investments, UFF African Agri Investments en Van Lanschot Kempen. In totaal telt het platform nu 21 leden met een totaal belegd vermogen van 5,8 biljoen dollar.
2021: gezamenlijke meetmethodiek
De gezamenlijke ambitie van de PBAF-deelnemers is dat financiële instellingen hun impact op biodiversiteit gaan meten, hier transparant over communiceren en doelen gaan stellen om hun voetafdruk te verbeteren. Het streven is om in 2021 een nieuw rapport met daarin een door de deelnemers gedragen meetmethodiek te presenteren. Daarvoor gaan de deelnemers in meerdere werkgroepen met relevante onderwerpen aan de slag. Voorbeelden daarvan zijn:
- Biodiversiteit impact assessment in de landbouwsector
- Biodiversiteit impact en afhankelijkheden bij het investeren in aandelen
- Biodiversiteit impact assessments voor bosbouw, boslandbouw en natuurherstel
Biodiversiteit staat onder zware druk Biodiversiteit is de variatie aan leven en aan ecosystemen - de gebieden waarin dit leven voorkomt, zoals bossen en zeeën. Wereldwijd neemt de biodiversiteit momenteel snel af. Onderzoeken wijzen uit dat het leven van 1 miljoen planten- en diersoorten en daarmee de ecosystemen op aarde in ongekend tempo dreigen te verdwijnen. Veel grondstoffen en economische sectoren zijn direct of indirect afhankelijk van de variatie aan planten, dieren en insecten in de wereld.