Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Beleggers dringen aan op inbedding Toegang tot Medicijnen in beloningsbeleid farmaceuten

Investors urge pharmaceuticals to embed Access to Medicines in remuneration policies

Investors urge pharmaceuticals to embed Access to Medicines in remuneration policies (pdf)

 

Toegang tot medicijnen

 

Onder aanvoering van Achmea Investment Management roepen institutionele beleggers farmaceuten op om de toegang tot vaccins, medicijnen, diagnostiek en gezondheidszorg in het algemeen te verankeren in hun strategische overwegingen en gerelateerd beloningsbeleid. Achmea IM is sinds 2021 in gesprek met farmaceuten over dit onderwerp, maar is van mening dat er tot nu toe te weinig voortgang is geboekt. Het collectief van 38 beleggers heeft daarom een serie aanbevelingen geformuleerd om doelstellingen vast te stellen voor dit onderwerp. Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op eerdere gesprekken met farmaceuten, experts en de doelstellingen van de Access to Medicine Index.

 

De aanbevelingen zijn onderdeel van een breder engagementprogramma van Achmea IM rond het wereldwijd beter beschikbaar maken van betaalbare medicijnen. Als beleggers zijn we voorstander van beloningspraktijken voor bestuurders waarin ESG-doelstellingen zijn verankerd in zowel de ontwikkeling als de uitvoering van de strategie. Het koppelen van ESG-maatstaven aan de beloning van bestuurders wordt bovendien steeds gebruikelijker bij beursgenoteerde bedrijven, waaronder de thema’s klimaattransitie en doelstellingen voor diversiteit en inclusie binnen bedrijven. Echter, juist het wereldwijd toegankelijker maken van medicijnen blijkt onvoldoende geïntegreerd in de sector die hier het meest relevant voor is, namelijk de farmaceutische sector.

 

Toegang tot Gezondheidszorg is een thema dat Achmea IM nauw aan het hart ligt. Zo was Achmea IM in de COVID-19-pandemie initiatiefnemer van een tweetal Investor Statements waarin farmaceuten werden opgeroepen om zich in te zetten voor een eerlijkere verdeling van vaccins richting minder ontwikkelde landen. Om dit te borgen vroeg de groep van 65 institutionele beleggers het onderdeel te maken van het beloningsbeleid van het bestuur.

 

Tijdens de gesprekken die volgden naar aanleiding van deze brieven werd bevestigd dat bedrijven het onderwerp nog onvoldoende in het beloningsbeleid hadden geïntegreerd en dat dit onderwerp onvoldoende op de radar stond. Tegelijkertijd bleek men wel open te staan om het onderwerp op te nemen in de herzieningen die dit jaar gepland staan. Bedrijven gaven hierbij echter wel aan te worstelen met de vraag welke doelstellingen, of concreter welke doelstellingen en Key Performance Indicators (KPI’s) hiervoor het meest geschikt zijn.

 

In de brief geeft het collectief van beleggers farmaceuten daarom een set concrete aanbevelingen voor het formuleren van heldere en bruikbare KPI’s. Deze zijn gebaseerd op onze uitgangspunten met betrekking tot goed bestuur, onze engagement met deze bedrijven en de doelstellingen van de Access to Medicine Index:

1. Er moet een duidelijk verband bestaan tussen ondernomen acties en positieve maatschappelijke impact. Dit geldt met name voor de (opkomende) markten waar het bedrijf opereert en waar toegang tot medicijnen van groot maatschappelijk belang is.

2. De metrics moeten duidelijk worden gekoppeld aan de bedrijfsstrategie en, indien mogelijk, linken naar bestaande bedrijfsdoelen.

3. Over de gekozen doelen en maatstaven moet openbaar worden gerapporteerd en deze moeten verifieerbaar zijn.

4. De gekozen doelstellingen en maatstaven moeten voldoende ambitieus zijn en van toegevoegde waarde zijn.

5. Het inbedden van Toegang tot Medicijnen en Gezondheidszorg in de strategie mag niet leiden tot buitenproportionele uitbreiding van compensatiepakketten. Als alternatief kunnen nieuwe ESG-factoren worden gecompenseerd door het verminderen van het gewicht van bestaande compensatiestatistieken.

6. De remuneratie- en benoemingscommissie zorgt voor voldoende kennis en inzicht in het onderwerp, o.a. door ook het gesprek hierover aan te gaan met experts en belanghebbenden.

 

Lees meer in de Letter executive remuneration & access - public version (pdf).