Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

5 vragen over mismatchrisico in de solidaire premieregeling

Zeist, 23 april 2025

Procent teken met een pijl omhoog er doorheen

 

Binnen de SPR zijn er twee portefeuilles: de rendementsportefeuille en de beschermingsportefeuille. Deelnemers krijgen zowel beschermingsrendement als overrendement toegekend op basis van toedeelregels. Deze zijn leeftijdsafhankelijk.


Beschermingsrendement geeft bescherming tegen renterisico. Het beschermingsrendement wordt toebedeeld aan deelnemers op basis van direct of theoretisch beschermingsrendement. In de praktijk kiezen de meeste pensioenfondsen voor theoretisch beschermingsrendement. Dan krijgen deelnemers beschermingsrendement toegekend op basis van de toedeelregels voor beschermingsrendementen en de DNB-rentetermijnstructuur (DNB-rts). Beleggingscategorieën in de beschermingsportefeuille volgen echter niet exact de DNB-rts. Hierdoor ontstaat er een verschil (positief of negatief) tussen het uitgekeerde beschermingsrendement aan deelnemers en het gerealiseerde werkelijke rendement van de beschermingsportefeuille. Dit wordt ook wel mismatch genoemd.

 

In deze analyse beantwoorden we 5 vragen over mismatchrisico in de SPR:


1. Wat is mismatchrisico precies en hoe ontstaat het?
2. Welke beleidsruimte is er binnen de SPR om mismatchrisico bij te sturen en aan te passen aan marktomstandigheden?
3. Hoe wordt de deling van renterisico tussen leeftijdscohorten inzichtelijk gemaakt?
4. Wat is een verstandige manier om het mismatchrisico bij pensioenfondsen te begrenzen?
5. Wat moet of kan een pensioenfonds doen als de mismatch buiten de bandbreedte valt?

 

Lees verder (pdf)