Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Spreadrisico in de beschermingsportefeuille SPR

Drieluik LDI in de WTP, deel 3

calculator

 

In deel drie van dit LDI-drieluik over de WTP staan we stil bij de SPR en dan met name bij de rol van staatsobligaties in de beschermingsportefeuille. In de SPR zal het spreadrisico, wat ontstaat als rentes op staatsobligaties anders bewegen dan swaprentes, meer onder de loep komen te liggen. Hoe zorgen pensioenfondsen voor een goede balans tussen spreadrisico en het behalen van het gewenste beschermingsrendement?

 

Samenvatting:

• In de SPR maakt het pensioenfonds de keuze voor direct of indirect beschermingsrendement. Bij indirect beschermingsrendement is de swapcurve de basis voor de rendementsdoelstelling van de beschermingsportefeuille.

 

 • Beleggingen in de beschermingsportefeuille met een spread ten opzichte van de swapcurve, zoals staatsobligaties, zorgen daarmee voor ruis tussen het daadwerkelijke rendement en het beschermingsrendement. Het is belangrijk dat pensioenfondsen rekening houden met effecten van deze ruis tussen verschillende leeftijdsgroepen.

 

 • De doelstelling van de staatsobligatieportefeuille verandert in de SPR ten opzichte van het huidige FTK. Naast voldoende liquiditeit en onderpandvereisten wordt ook het behalen van het beschermingsrendement belangrijk. Staatsobligaties kunnen daaraan een aanzienlijke bijdrage leveren.

 

Lees meer in de Update Pensioentransitie: LDI in de SPR (Spreadrisico in de beschermingsportefeuille)