Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

Grieks Euro succes

Kwartaalupdate LDI/Staatsobligaties Q4 2023

 Grieks vlag

 

Toen in 2009 de Griekse socialistische leider George Papandreou de verkiezingen won, werd er een overheidstekort gepubliceerd van 15,2%. Als gevolg van het dalende vertrouwen van investeerders en downgrades van kredietbeoordelaars liepen de financieringskosten voor Griekenland zo hoog op dat toegang tot de kapitaalmarkten vrijwel onmogelijk was en het land uiteindelijk niet meer in staat was om zijn eigen schulden terug te betalen. Om faillissement van Griekenland te voorkomen werd de Griekse schuld geherstructureerd en werden zware (fiscale) hervormingen doorgevoerd.

Onderzoeksgroep van ShareAction betrof 69 van de grootste vermogensbeheerders wereldwijd en hun stemgedrag op 257 aandeelhoudersresoluties in 2023. Achmea IM is de best-geklasseerde Nederlandse vermogensbeheerder. Overall eindigde Achmea IM op positie 2 achter de UK-vermogensbeheerder EFG Asset Management.

 

Die hervormingen werpen inmiddels hun vruchten af en financiële markten hebben vertrouwen in de weg die Griekenland is ingeslagen. De herstructurering is zodanig dat Griekenland sinds kort weer een investment grade status heeft. Dit leidt ertoe dat Griekenland weer in aanmerking komt bij een veel grotere groep aan investeerders. Begin 2024 komt Griekenland waarschijnlijk met een nieuwe obligatie naar de markt. Dan zal de interesse van de brede markt voor het eerst getest gaan worden.

 

Lees er alles over in de kwartaalupdate LDI/staatsobligaties Q4 2023 (pdf)