Professionele belegger

De informatie en documenten op deze website zijn enkel bedoeld voor professionele beleggers. Met professionele beleggers (en hun intermediairs of consultants) worden die partijen bedoeld die voldoen aan de definitie van professionele belegger, institutionele belegger en/of gekwalificeerde belegger zoals opgenomen in artikel 1:1 van de Wet op het financieel toezicht.
Door deze disclaimer te accepteren gaat u akkoord met de inhoud van deze disclaimer en verklaart u een professionele belegger, een gekwalificeerde belegger, dan wel een institutionele belegger te zijn zoals gedefinieerd in de Wet op het financieel toezicht.   
Deze disclaimer geldt als aanvulling op de Algemene disclaimer Achmea Investment Management B.V. (https://www.achmeainvestmentmanagement.nl/disclaimer). Op deze disclaimer is Nederlands recht van toepassing.

LDI in de SPR

Drieluik LDI in de WTP: het opheffen van de leenrestrictie

 calculator

 

In deel 2 van het LDI-drieluik over de WTP staan we stil bij de SPR en dan met name bij de mogelijkheid die de SPR biedt om de leenrestrictie op te heffen. Dit houdt in dat de deelnemers met meer dan 100% van het vermogen kunnen beleggen. Wel zit hier een maximum aan van 150%. De mate waarin een pensioenfonds hiervoor kiest raakt de inrichting van de LDI-portefeuille van het pensioenfonds.

 

Samenvatting

•  De SPR is vormgegeven als een impliciete lifecycle. Binnen de SPR ontvangen deelnemers altijd een variabel pensioen. De variabiliteit is daarbij voor een belangrijk deel afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten.

•  De SPR biedt de mogelijkheid om de leenrestrictie op te heffen, en daarmee de allocatie naar de rendementsportefeuille te vergroten. We verwachten dat pensioenfondsen dit doorgaans zullen inrichten door derivaten in te zetten in de beschermingsportefeuille. Dit heeft gevolgen voor de inrichting van de beschermingsportefeuille.

•  De keuze voor de allocatie naar de rendementsportefeuille en de gewenste blootstelling naar het beschermingsrendement maakt het pensioenfonds bij invaren. Het pensioenfonds heeft vervolgens enkel nog invloed op de inrichting van de beschermingsportefeuille. Hier dient het pensioenfonds zorgvuldig te kijken of de invulling voldoende flexibiliteit biedt om aan deze doelstellingen te voldoen. Dat is met name bij de herbalancering van de portefeuille van belang.

 

Lees meer in de Update Pensioentransitie: LDI in de SPR (pdf).